Itt olvashatsz tovább az új "Lelki Patikában":

2010/03/04

Álmaink

Írok majd az álmokkal kapcsolatosan saját véleményt és saját tapasztalásokat, de előtte néhány "tudományos"  gondolatot szedegettem össze a témáról, nem tudom megnevezni a forrást, mert több helyről mazsoláztam, remélem hasznos lesz mindenkinek így összegyűjtve az álmokkal foglalkozó különböző oldalakon található "okfejtegetés" :-)

Az álomfejtés és az álomértelmezés az önismeret kulcsa

Az álmoknak sajátos jelképrendszerük van. Évezredek óta próbálják ezeket a képeket értelmezni és általuk utalásokat találni lelki életünkre. Freud volt az első, aki az álomszimbolika jelentéseit és magyarázatait a tudományos lélektan – különösképp a pszichoanalízis – számára hasznosította. Felismerte, hogy ezek a szimbólumok a tudatalattiból jövő jelek, amelyekben sok csalódást, negatív érzést és rossz tapasztalatot rejtünk el. Az álomvilágban aztán álcázott formában újra felszínre törnek. Bizonyos terápiás eljárások elmélyülten foglalkoznak a páciensek álmainak tartalmával, hogy felfedjék és megoldják a konfliktusokat. De nem csak negatív élettapasztalatainkat és érzéseinket éljük meg álmainkban. Vágyaink, reményeink, tehetségünk is kifejezésre juthat bennük. Az álmok segíthetnek életünk tervezésében. Ha ugyanis jobban ismerjük magunkat, életünket is sikeresebben tudjuk alakítani. Bizonyított tény: aki komolyan foglalkozik álmai tartalmával, többet megtudhat önmagáról.

Mindenki álmodik, de nem mindenki emlékszik az álmaira. Minden álom üzen valamit. Egyik álmunk üzenete világos és érthető, a másik álmunk pedig megoldhatatlan rejtvénynek tűnik.
Abban mindenki egyetért, hogy az álmainkra szükségünk van, hiszen aki nem álmodik, az megbetegszik. Álmainkban megjelennek a tapasztalataink, érzéseink, vágyaink, reményeink, csalódásaink, félelmeink, szorongásaink. Bizonyított tény, hogy aki foglalkozik az álmaival, az többet megtudhat önmagáról, hiszen az álom egy ablak, melyen keresztül betekinthetünk a tudattalanunkba.

Hogyan értsük meg az álmainkat?

Ahány álom létezik, annyiféle mondanivalót, annyiféle örömöt vagy fájdalmat, annyiféle tanítást jelent. Az álmok azonban csak akkor mesélnek, csak akkor tanítanak, ha megkérdezzük őket. Petőfi Jövendölés című versében azt mondja: „Anyám, az álmok nem hazudnak…” De mit kérdezzünk, hogy az álmaink igazat mondjanak? Hogyan kérdezzük meg a saját álmainkat, hogy megtudjuk azt a titkot, amit a tudattalanunk rejt?

Az álmaink ajándékok, érdemes és hasznos érteni a jelzéseiket. Ajánlatos megbecsülni az álmainkat, hiszen nem elhanyagolhatók a lelki egyensúlyunk, az életünk, az egészségünk érdekében.

Az álmok kendőzetlenül tudósítanak a valós helyzetről, szembesítenek minket azokkal a dolgokkal, érzésekkel, amelyeket napközben hárítunk, amelyekkel nem akarunk szembesülni.

Az álom a tudatalattink nyelve, képekben és szimbólumokban beszél hozzánk, és remek tanácsokat ad a legkülönfélébb élethelyzetekben. A lelki krízisek megoldásában nagyon sokat segít az álommunka.

Az álmok sokat segítenek az önismeret gazdagításában is. Ha jobban ismerjük magunkat, az életünket is jobban tudjuk tervezni. Bizonyított tény, hogy aki többet foglalkozik az álmai üzeneteivel, az sokkal többet megtudhat önmagáról.

Álmunkban a képzelet és az emlékezet képei keverednek a valósággal. A lélek nappali oldala a tudat, éjszakai oldala a tudattalan, vagy tudatalatti.

Az álommunka komplex feladat, éppúgy szükség van az intellektusra, mint az érzelmekre. Az álmok megértése lehetséges, ha a jobb és a bal agyfélteke (az érzések és az okos gondolkodás) együttműködnek.

Vannak olyan álmaink, amelyek jelentése világos, mint a nap. Ilyenek a nappali tevékenységet folytató álmaink, amikor tovább álmodjuk a megkezdett folyamatokat, s az álmunk gyakran a kidolgozott megoldásokat kínálja a számunkra. Vannak álmok, amelyek figyelmeztetnek valamire, s vannak álmaink, amelyek előre vetítenek bizonyos lehetőségeket.

Mikor tekinthetünk úgy egy álmunkra, hogy megfejtettük? Egy-egy álom megfejtése, megértése nem egyszerű folyamat, de bármily különös is - tanulható. Az álmoskönyvek módszere az, hogy bizonyos álomképekhez vagy álomtörténésekhez bizonyos jelentéseket rendel. Ezek a jelentések úgy mondódnak ki, hogy figyelembe veszik sok-sok álmodó ember tapasztalatait, és általánosítanak. Ez kicsit hasonlít ahhoz, mint amikor nyelvet tanulunk és szótáraznánk. Gyakran azonban az, hogy a szavakat egymás mellé rakjuk, még nem teszi értelmezhetővé a mondatot. Így van ez álmoskönyvek használatakor is, lehet, hogy az álomképeket egymás mellé tehetjük, s az álomszótárból kikereshetjük a képek jelentését, de mégsem kap értelmet az álom, mert az összefüggések nem mindig láthatók azonnal. Hiányzik az értelmezés.

A hagyományos orvostudomány szerint az alvászavar jelensége nem vezethető vissza semmilyen testi betegségre. Az alvászavar mögött legtöbbször az áll, hogy az érintett nem képes úrrá lenni mindennapi problémáin, és esténként nem zárja le magában a napközben történteket. Az átvirrasztott éjszakák réme kétszer annyi nőt fenyeget, mint férfit.

„Az álmon keresztül vezet az út a tudatalattiig” - a modern pszichoanalízis egyik legfontosabb tanítása ez. Különösen akkor, amikor minden intelligens nő és férfi felismeri a tudatalatti kulcsfontosságú szerepét. Mi sem természetesebb, mint hogy ennek következtében az álmok, azok jelentése és értelmezése iránt ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés. Talán sosem volt annyira helytálló a Delphoi jósda felirata, mint ma: "Ismerd meg önmagad!" Egyre többen rádöbbennek, hogy minél inkább megértik gondolataik és cselekedeteik miértjét, annál nagyobb mértékben válnak képessé testi-lelki értelemben vett kimagasló eredmények elérésére. Mindebből pedig következik, hogy életük hajóját saját és mások boldogulása érdekében tudják majd kormányozni. 

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Ide írhatod :)

Számkombinációk megfejtése az Angyaloktól (folytatás)

Ahogy ígértem, itt az előző bejegyzés folytatása:)


A 2 és 3 kombinációi (223, 232, 322, 233, 323, 332)
A felemelkedett mesterek velünk együtt dolgoznak új tervünkön. Azt üzenik hogy osztoznak izgalmunkban és tudják, hogy minden jól fog alakulni. A mestere már most látják, hogy a jövő garantáltan elhozza a boldogságot, amit keresünk. Élvezzük életünknek ezt az új szakaszát!

A 2 és 4 kombinációi (224, 242, 422, 244, 424, 442)
Az Angyalok gondoskodnak újdonsült célunkról. Ez a jel azt mutatja, hogy az ég segít nekünk a vágyott átalakulásban. Ebben az időszakban különösen fontos tudnunk, hogy nem vagyunk egyedül. A 2 és 4 szám kombinációjával az Angyalok azt üzenik, hogy itt és most szoros közelségben vannak velünk.

A 2 és 5 kombinációi (225, 252, 522, 255, 525, 552)
Imáink és szándékaink tiszták, erősek és fenntartás nélküliek voltak, ezért gyorsabb változásra számíthatunk, mintsem gondoltuk volna. Ne engedjük, hogy kicsússzon a lábunk alól a talaj, mikor valóra válnak vágyaink. Váratlan lehet a megvalósulás módja, úgyhogy támaszkodjunk erősen a hitünkre. Gyakran vegyük fel a kapcsolatot Istennel és kérjünk megerősítést. 

A 2 és 6 kombinációi (226, 262, 622, 266, 626, 662)
Egy új vásárlás vagy beszerzés vár ránk. 

A 2 és 7 kombinációi (227, 272, 722, 277, 727, 772)
Ha mostanában jelentkeztünk új állásba, új iskolába felvételiztünk, vagy hitelkérelmet adtunk be, akkor jó hír érkezik. Az Angyalok azt kérik, tartsunk ki, és ne engedjük, hogy meginogjon a hitünk. 

A 2 és 8 kombinációi (228, 282, 822, 288, 828, 882)
Az egyik ajtó megnyílik, a másik bezárul. Figyeljünk oda erősen intuíciónkra, mert olyan lépések megtételére vezet bennünket, melyek biztosítják állandó bőségünket az átalakulás ideje alatt. 

A 2 és 9 kombinációi (229, 292, 922, 299, 929, 992)
Ha nemrégiben veszteség ért (a munka, a szerelmi élet, vagy más területen) számíthatunk rá, hogy a közeljövőben újat kapunk a régi helyett. Minden a megfelelő irányban halad, de annyi minden történik láthatatlanul a "színfalak mögött", hogy már az jár a fejünkben, vajon Isten megfeledkezett rólunk? Aggodalomra semmi ok! Érezzük az élet energiáját, amint előrefelé halad. A veszteség nem büntetésként volt ránk mérve. Az Univerzum valami újra készít fel bennünket.