Itt olvashatsz tovább az új "Lelki Patikában":

2010/06/25

Hogyan kell ellenfrontolni?

Nem, nem szeretnék új szavakat alkotni, mint Kazinczy, csak arra hívom fel a figyelmet, hogy tegyünk a fronthatás ellen!  De mit és hogyan?

Ma például frontmentes nap volt, holnap enyhe melegfronti hatás várható, holnapután pedig kettős fronthatást jósol a humán meteorológia. Nyáron kevés a frontmentes nap, ráadásul kánikulával is párosulhat, ami tovább teheli szervezetünket.  Aki nem frontérzékeny, az lehet kánikulaérzékeny. Ez nem jó hír, az viszont már igen, hogy lehet tenni ellene. 
Kutatások igazolják, hogy  az emberek több, mint 80 %-a  időjárási frontérzékeny. Ez azért nagyobb baj, mint gondoljuk, mert nem csak fizikailag viseli meg az embert, hatásai kiterjedhetnek arra, hogy hogyan érezzük magunkat, azaz lelki dolgainkra is. Íme néhány jó tanács, hogyan "gyúrjunk" a fronthatások ellen:

1. Egyik lehetőség, illetve védekezés, ha lúgos ételeket eszünk. Az emberi szervezetnek nem tesz jót, ha kezd "elsavasodni", mindenképpen fordítsunk figyelmet az egyensúlyra. Lúgosodást elősegítő zöldségféle pl. a zöldbab, aminek most éppen szezonja van és a friss változatával még nagyobb hatás érhető el.
Egy héten többször is főzhetünk ilyenkor (front- és zöldbabszezonban), annyira sokféle az elkészítési lehetőségek sora, hogy nem un rá a család, ha elég ügyesek vagyunk: a hideg habart levestől kezdve a marhahúsos-rácosított változaton át a rakottas, a vajas morzsás párolt, vagy akár a  palócos módra elkészített változatig sokféleképpen feltálalható és még a színével is tudunk variálni, nehogy feltűnjön a férficsaládtagoknak, hogy ugyanaz az alapanyag. Elvégre közismert tény, hogy a jó sok hússal tálalt "egyébről" elterelődik a férfiszem.  ;-)

2. Kerülni kell a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, ilyenkor még a töltött káposztát is "nyáriasítjuk".

3. Igyunk nagyon sok folyadékot. (nem kimondottan alkoholtartalmú italokat, habár egy jó sör vagy fröccs biztos jótékony hatással bír az előbb említett nyári töltött káposzta után:)
Ezt az intelmet nem győzik eléggé hangsúlyozni a szakemberek, és igazuk is van. A napi legalább 2-3 liter folyadék sok kellemetlen tünetet szüntet meg, ahogy azt az előző írásokban is olvashattátok. Ráadásul saját tapasztalattal is alá tudom támasztani. :-) 

4. Töltsünk sok időt a szabad, lehetőleg friss levegőn - ne a belvárosban -  leginkább erdőben, vagy  bárhol a zöldben, már csak a színek pozitív hatása okán is. És ha már ott vagyunk, feltétlenül öleljünk meg egy fát , homlokunkat érintsük a törzséhez és érezni fogjuk, ahogyan az energiája testünkbe áramlik.  :-))


Kíváncsi vagyok a véleményedre. Ide írhatod :)


 Share/Bookmark2010/06/21

Napforduló Nap - június 21-e

A 10 milliószoros nap kapcsán, illetve után fontosnak tartottam, hogy erre a napra is felhívjam a fegyelmet, tekintve, hogy ennek a napnak még a  10 milliószoros napnál is erőteljesebb a  hatása.
Érdemes tehát odafigyelni és tudatosan élni, megélni a mai napot. Itt szeretném megjegyezni, hogy minden napot tudatosan kell(ene) élnünk. 
Tehát, amikor még a Kozmosz is besegít erergiáival talán még sokkal hatékonyabbak tudunk lenni a céljaink, vágyaink megerősítésében és a rossz hatások, szokások elengedésében. A nyári napforduló napján teremtőerőnk és energiáink hatványozottan működőképesek, ezért használjuk a magunk számára pozitív hatások elősegítésére. Gondolkodjunk csak el azon, mi az, amit már régóta szeretnék megvalósítani, leszokni, rászokni, megszerezni, elengedni, kiiktatni, stb. Ezeket talán csak halogatjuk hónapok óta és nem sikerül végre elszánni magunkat a végleges döntésre, változtatásra. Na, ezen napon ehhez többletenergia is rendelkezésre áll, ne hagyjuk ki a lehetőséget! Már a  természeti népek is nagy jelentőséget tulajdonítottak e napnak, amikor is a  legrövidebb az éjszaka és leghosszabb a nappal. :-)
A számmisztika (tudománya?) szerint is használhatjuk gondolataink teremtő erejét, mivel ennek a napnak a 3-as az uralkodó száma, ami a megvalósulás, a teremtés száma,   de vizsgáljuk felül eddigi életünket, mi az, amit meg karunk tartani és mi az amit el szeretnénk, el kell engednünk ahhoz, hogy tartalmas, tudatos életet tudhassunk magunkénak a jövőben. Gondoljunk a megszokott, ámde nem hasznos - esetleg haszontalan, netán káros - dolgaink, szokásaink, személyek az életünkből hadd menjenek, engedjük, ne fájjon, ne sajnáljuk, engedjük a felszabadultság érzését szétáradni testünkben, lelkünkben............. 

Van még egy népi regula, vagy babona vagy nem is tudom minek nevezzem: a Lencse-Mágia, amely szintén ehhez  naphoz kötődik, illetve még további 2 napon keresztül, tehát összesen 3   napon keresztül kell végezni. 
A "szabály" a következő: mindhárom napon együnk lencsét, csendben, meditálva tanácsos fogyasztani (esetleg gyertyagyújtással növelni a meditációs hangulatot) és az emberi élet három szintjére fókuszálni a teljesség érdekében. Az első napon a fizikai bőségre, a második napon az érzelmi gazdagodásra, a harmadik napon pedig a szellemi bőségre kell koncentrálni.
Érdemes végigcsinálni szkeptikusoknak is, már csak a rohanó életmódból való lecsendesedés okán és az emberi teljesség tudatos elérése érdekében

Mindenkinek hatékony meditációt kívánok sok szeretettel: Hanna

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Ide írhatod :)
Share/Bookmark