Itt olvashatsz tovább az új "Lelki Patikában":

2010/04/19

Csodatévő jóga, csodatévő Noémivel :-)



Milyen érdekes az élet, és még annál is érdekesebbek a véletlenek! Melyekről tudjuk, nem véletlenek..... :-) Mindenkitől -akivel életünk során találkozunk, kapcsolatba kerülünk-, tanulni valónk van. 
Lehetnek rossz pillanataink, sőt rossz időszakaink, ha nem esünk kétségbe és tudunk valamennyire pozitívak maradni, aztán elindulni felfelé az érzelmi skálán, mindig tartogat az élet számunkra valami jót is. Ismerős mindenkinek az örök igazság, mi szerint amikor a sors becsuk egy ajtót, kinyit egy másikat. Figyeljünk, vegyük észre, ne fosszuk meg magunkat az újtól! És gondoljunk arra is, hogy minden kudarc magában hordoz egy vele azonos mértékű sikert is. 
Lelkünk ápolása azért fontos nap mint nap, mert ő adja nekünk az új erőt a mindennapokhoz.  Testünk ápolása szintén legalább ennyire fontos, a kettő összhangja még inkább.  Test-lélek összhangja a harmónia maga. 
A hosszú bevezető után a lényeg:  érdekes és emlékezetes találkozás  volt az elmúlt időszakban számomra (bár azt hiszem, beszélhetek a többi résztvevő nevében is:) "próbajógás" voltam néhány hónapig Végh Noéminél, aki egy jelenség.  A szó szoros értelmében és tiszta nagybetűvel.  Mindig úgy gondoltam a jógásokra, hogy a  föld fölött 10 centivel közlekednek.....na, ő ilyen, légies, szinte libben. Nagy hatást gyakorolt ránk karizmatikus egyénisége és  persze maga a Hatha-jóga is. Attól vált különlegessé, ahogyan átadta nekünk. 

folytatáshoz katt ide:
  Tudtuk, hogy a jóga nem vallás, hanem életfilozófia, hogy a jóga szó a szanszkritban a szellem és a test egységét jelenti, hisz azért vállaltuk be a vizsgacsoport-tagságot, mert  magunkénak éreztük a jóga mibenlétét.  De a többletet mindig egy személy adja az általa sugárzott energiával, a  kibocsátott rezgéssel.A foglalkozásokon kialakult hangulat és elmélyültség során a jóga filozófiája értelmet nyert, és sokkal többet adott a jóga ászanák gyakorlásánál, azt hiszem, azért, mert az "átadás"  minősége volt más, mert elhivatott volt és igazi.

Ezt az ősi mozgástudományt évezredekkel ezelőtt fejlesztették ki Indiában az ember életének testi-lelki jobbítására. Legfőbb alapelve, hogy ha uralkodunk szellemünkön és érzékeinken, megszabadulunk bajainktól és meggyógyulunk.  A jógafilozófia szerint ahhoz, hogy fegyelmezett szellemünk lehessen, először testünket kell előkészítenünk. 
A szanszkritban a ha  Napot vagy férfias energiát, a tha Holdat vagyis női energiát jelent.  Akár nők, akár férfiak gyakorolják az ászanákat, összekapcsolódik,összhangba kerülnek a valamennyiünkben meglévő férfias és nőies energiák. Lényeges, hogy a kétféle energia egyensúlyban legyen egymással. A jóga a kiegyensúlyozott mindennapi élet művészete és tudománya. Megtanít bennünket arra, miképpen alakítsuk harmonikussá kapcsolatunkat másokkal és hogyan értsük meg saját belső igazságunkat. Összekapcsol bennünket lelkünkkel és elindít az igazi spiritualitás ösvényén. Eszembe jut Kazanlár Emil Ámin festő-író -műfordító-tarot-szakértő megjegyzése, amit az általa festett tarot kártya-szimbólumokról mondott: minden ábra megfestése egy meditációs jóga volt. (Azt tegyük hozzá, hogy 78 miniatúra megfestéséről beszél, melyek saját elmondása szerint 10 évet vettek igénybe:)
A jóga rendszere egyetemes igazságokon nyugszik, így senki vallásos meggyőződésével nem ütközik. Jógázni bárki, bármikor, akár férfi, akár nő, korra és foglalkozásra való tekintet nélkül megtanulhat. Átalakítja és új perspektívával, új tudatossággal és friss filozófiával gazdagítja életünket és ami nagyon fontos, javítja egészségi állapotunkat. A jóga csodálatos módszer, mellyel megtanulhatunk lazítani, mivel hatásosan csökkenti a feszültséget. Csak gondoljunk  a légzésre, mindenki tapasztalta már, hogy ha feszültek vagyunk nem tudunk mélyen és hosszan lélegezni. (Tipp: feszültség esetén tudatosan figyeljünk a légzésünkre, törekedjünk önszuggesztióval a helyes, lassú, mély, simogató légzésre és észrevesszük, hogy feszültségünk lassan oszlani kezd. Ahogyan Noémitől hallottuk a fülünket simogató hangon: puha, finom belégzés, puha, finom kilégzés....... Nem lehet elrontani, próbáljátok ki :)

Aki harmóniát és egyensúlyt szeretne az életébe vagy ha már megszerezte, ennek a kiegyensúlyozott lelkiállapotnak a megőrzéséhez  jó szívvel ajánlom a jóga rejtelmeiben való utazgatást.  Ha ezt még fokozni szeretné egy szellemi magaslatokkal bíró utaskísérővel, akkor a "lebegés" biztosított.
Om shanti Noémi :-)


Kíváncsi vagyok a véleményedre. Ide írhatod :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólok: