Itt olvashatsz tovább az új "Lelki Patikában":

2010/05/11

Érjük el, hogy megnyugodjunk! :-)



Sokan ott követik el a hibát, hogy másokhoz kötik ezt az érzést, mások viselkedésétől, reakcióitól teszik függővé, hogy jól érzik-e magukat. Pedig a nyugalom is és sok más dolog is belül van, bennünk. Minden a fejben kezdődik,  azaz a gondolatainkban kell keresnünk a megoldást!
Lelki nyugalmunk érdekében próbálkozzunk különböző módszerekkel, mert semmi nem olyan fontos,  mint hogy az érzelmi skálán magasan helyezkedjünk el és fölfelé tartsunk. 
Van, aki a párnapüfölésre esküszik..... :-) A gyakorlati nyugalom azonnali eléréséhez az előző bejegyzésben írtam két jól bevált módszert, de valóban sok pszichológiai tanulmány említi a párnapüfölést is, mivel a magunkba fojtott feszültség levezetése éppoly fontos, mint a kiegyensúlyozott lelkiállapot megtartása. A kettő össze is függ természetesen. Olyan soha nincs, hogy ne mozduljon ki  a nyugalmi görbénk, normál esetben kicsik a kilengések és visszatérnek a kiegyensúlyozott pozícióba, amint megoldottuk a problémát. A baj akkor van, ha a kimozdulás túl nagy mértékben tér el az alap hangulattól (a normális, kiegyensúlyozott lelkiállapotra értve) és tartósan marad lenn.
Ámbár a pozitív irányba való kimozdulás túlzott mértéke sem  ideális, itt is érvényes az a szabály, hogy az arany középút a helyes, sem negatív, sem pozitív irányba nem kívánatos a túlzott eltérés. Mindannyian ismerünk szélsőségesen megnyilvánuló embereket ugye? Az én kérek elnézést fílingre gondolok ;-)  biztos tapasztaltatok már ti is ilyet, hiszen a  heves (túlzott) érzelmi megnyilvánulás is meghökkentő olykor egy kívülálló számára, az is lehet eltérés a normálistól. (Persze ez is egyénfüggő, mentalitástól függ, nem lehet mindenkire igaz általánosítást találni, de most vegyük a többséget:)

"egy rohanó világban az ember nyugodtan rohanjon, ne izgatottan" -írja könyvében  Fiáth Titanilla, Heller Ágnes, Popper Péter, Réz András. A könyv címe: Hová tűnt a nyugalom?, alcíme: Félelem, szorongás, pánik.
"Nincs élet félelem nélkül. Vannak ugyanis igazi veszélyek, amelyektől a félelem megvéd minket. Élni segít. S vannak irreális félelmek is, amikor veszélyeztetve érezzük magunkat, holott semmi rossz nem fenyeget. Ilyenek például a fóbiák, amelyek csak nehezítik az életet. Legalább ezektől próbáljunk megszabadulni." - írják ők, az igazi tudósai a témának, tehát érdemes odafigyelni intelmeinkre, fogadjuk meg a tanácsaikat. És mint tudjuk, csak az alkalmazott tudás ér valamit, ne csak gondolkodjunk ezekről, csináljuk, valósítsuk meg. Önszuggesztióval, bármi módon, csak érjük el a nyugalmi állapotot, vagy legalábbis közelítsünk felé! 

A stressz, pontosabban fogalmazva a folyamatos testi és/vagy lelki feszültség zaklatottá vagy lehangolttá teszi az embert, teljesítményét rontja, kapcsolatait aláaknázza.

Önmagunk lenyugtatására néhány megoldási lehetőség:
  • engedjük el félelmeinket, el is dobhatjuk jó messzire ;-)
  • engedjük el gátló gondolatainkat, hagyjuk eltávozni belőlünk :-) tudatosan figyeljünk gondolatainkra- akár minden percben - és azonnal javítsuk pozitívra negatív gondolatainkat!
  • hallgassunk zenét (persze ami tetszik nekünk:) és ha egyedül vagyunk, még hangosan énekelhetünk, sőt táncolhatunk is
  • menjünk levegőre, sétáljunk, lelegezzünk mélyeket, szívjuk be, illetve engedjük be testünkbe a természetes D-vitamint :) Nézegessük a virágokat, madarakat, mélyedjünk el a természet tökéletességében és gondoljunk arra, mi is része vagyunk ennek, tehát tökéletesek vagyunk és különlegesek úgy, ahogy vagyunk! 
  • válogassuk meg, mit eszünk, iszunk, ne mérgezzük szervezetünket
  • mantrázzunk számunkra szimpatikus gondolatokat. (pl. erős vagyok, meg tudom oldani, sikerülni fog, biztos vagyok magamban, hiszek a saját erőmben, stb.)
  • ne arra koncentráljunk, hogyan szabaduljunk meg a negatív érzelmektől, hanem hogy megtaláljuk azt a dolgot/módszert, amitől perpillanat jól/jobban érezzük magunkat
  • cselekedjünk!!! Valamit csinálni, kimozdulni a komfort-zónából (nem repül a sült-galamb ;-)
  • az energiánkat tudatosan a pozitív elmozdulás érdekében használni, és csakis arra! :-)
  • ne törődjünk másokkal, ne hasonlítgassuk magunkat senkihez! :-) Ők sem jobbak mindenben, valamit mi tudunk jobban ;-)
  • fejlesszük önbizalmunkat, erősítsük önbecsülésünket, szeressük magunkat! :-)
  • kössük le magunkat alkotó tevékenységgel (a főzés vagy takarítás is lehet az! De a kertészkedés, a kézimunkázás, az olvasás, pl. a blogomé :-). Ha elérünk valamit, létrehozunk valamit, az biztosan erősíti az önbizalmunkat!
  • szüntessük meg, de legalábbis kerüljük el azokat a dolgokat, személyeket, helyeket, amelyek frusztrálnak, lehúzzák az energiánkat, legyünk egy kicsit önzők! Törődjünk magunkkal, és ha tartósan jól érezzük magunkat, a dolgok maguktól is beindulnak! :-))
Remélem tudtam segíteni, bár nem teljes a sor, de ha bárkinek van egyéb ötlete, saját tapasztalata, jó tanácsa azok számára, akik lelki problémával küzdenek, ossza meg velünk! Mindenkinek meg kell vívnia  a saját harcait, de mások segítségével könnyebbé tehető, néha már az is segít, ha beszélhet róla az ember. A hangosan gondolkodás is beindíthatja a helyes szemléletet a fejünkben, mert ugye minden ott kezdődik! :-)

A stresszkezelésről olvashattok a Tündérligetben is, ajánlom minden nyugalomra vágyónak Tina blogját is!

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Ide írhatod :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólok: