Itt olvashatsz tovább az új "Lelki Patikában":

2010/02/03

Láttátok milyen aranyos a mai Norman Rockwell-es Google Doodle?!

A google keresőből megtudhatta ma minden odalátogató, hogy ma van Norman Rockwell születésnapja. 
Neve talán nem cseng egyből ismerősen mindenki számára, de alkotásai egy időben annyira az amerikai mindennapok részének számítottak, hogy szinte megkerülhetetlenek voltak. A közel 4000 festmény, rajz mellett 40 könyvet is illusztrált, köztük a Huckleberry Finnt, amely talán az egyik leghíresebb műve.
Norman Percevel Rockwell 1894. február 3-án született New Yorkban, s 1978. november 8-ig élt. A huszadik századi amerikai festészet és rajzművészet egyik jeles személyisége volt
Első sikerét 16 éves korában festett karácsonyi képeslapjaival aratta. 1912-ben végezte el az akadémiát. Ezután az Amerikai Cserkész című képeslap grafikusa volt. Borítórajzai, festményei a Saturday Evening Post, majd a Look hetilapokban jelentek meg. Túl sok megfontolás nélkül az általa ismert Amerikát igyekezett bemutatni, melyet (ahogy mondta) valószínűleg mások észre sem vesznek.

 

Rockwellt hihetetlen népszerűsége ellenére kortársai nem tartották túl nagyra és a modern kritikusok sem rajonganak érte. A “tipikus” amerikai életet megörökítő idealisztikus képeit sokan negédesnek, mesterkéltnek, giccsesnek találják, bár Vladimir Nabokov szerint jóval több volt benne, mint amit kihozott magából. “Dalí valójában Norman Rockwell ikertestvére, csak elrabolták a cigányok kisbabaként” - hasonlította össze a két festőt az író.
Persze az idő mindent megszépít, úgyhogy mostanra Rockwellnek is komoly rajongótábora alakult ki, akadnak, akik nem kevés pénzt sem sajnálnak képeire. A sokáig értéktelennek tartott alkotások vonzóvá válásában azért nem csak a létrejöttük óta eltelt évtizedeknek van szerepe, hanem egy pusztító tűzesetnek is, amikor jelentős részük örökre megsemmisült.

Rockwell gyűjtői között nem akármilyen neveket találunk, Steven Spielberg és George Lucas, a két filmes szupersztár jó pár darabbal rendelkezik például. Hogy ne csak ők élvezhessék a megmaradt kevés Rockwell festményt és rajzot, ezért kölcsönadnak 50 darabot gyűjteményükből a washingtoni Smithsonian American Art múzeum számára egy jövő júliusi kiállítás részeként.

A kiállítást egy-egy videó üzenet kíséri majd Spielberg és Lucas részéről, amelyben az 1978-ban elhunyt Rockwellre emlékeznek. “Lucas, Spielberg és Rockwell megörökítik az ország, a személyes becsület és a családi értékek ideáit munkájukban. Humorral és pátosszal alakították át a mindennapos tapasztalatokat olyan történetekké, amelyek felfedik a vágyakat és értékeket, amik életben tartották az amerikaiakat jó és rossz időkben.” - mondta Virginia Mecklenburg a kiállítás kurátora.
A Telling Stories: Norman Rockwell George Lucas és Steven Spielberg gyűjteménye alapján című kiállítás 2010 júliusától 2011 januárjáig lesz megtekinthető.
Norman Percevel Rockwell 1894. február 3-án született New Yorkban, s 1978. november 8-ig élt. A huszadik századi amerikai festészet és rajzművészet egyik jeles személyisége volt

A humoros reklámrajzolás netovábbja :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólok: