Itt olvashatsz tovább az új "Lelki Patikában":

2010/08/03

Melegrekordok dőlnek halomra - 10 tipp hőség elleni védekezésre

Idestova már második hónapja szenvedünk a melegtől és már meg is utáltuk, pedig amikor egész májusban esett, akkor mindenki a melegért imádkozott. Most már ott tartunk, hogy vagy ősz van, vagy szaharai meleg. És ez egyik napról a másikra, sőt egy napon belül is volt már közel 20 fokos hőmérséklet-ingadozás. Most már szinte mindenki szenved az időjárástól, a fiam szavaival élve azt sem tudjuk, milyen rendezvényen vagyunk. Az időjárás nem kegyes hozzánk ezen a nyáron, ahhoz nem fér kétség.
Az emberek nagy része azt a felfedezést tette önmagáról, hogy érzékenyen reagál a frontra. Már aki eddig azt hitte, hogy ő aztán nem. De erre már igen. Nagyon is! Erre nem lehet nem reagálni.....
Mit lehet tenni? Most ez a legfontosabb kérdés.
  1. Először is inni, inni, inni és megint inni. Ha esetleg valaki azt hinné, ez a vesszőparipám, hát nem bánom. De akkor is igyatok rengeteget és ne szénsavasat. (és ne alkoholt;) Ámbár a fröccs és sör nem tiltott, ezek jól eshetnek a nagy melegben, bár nem oltják igazán jól szomjat, de nem lehet egész nap szénsavmentes vizet inni. 
  2. Gyümölcsöt enni szintén rengeteget, jól lehűtve. 
  3. Ne tartózkodjunk a tűző napon még napozás címen sem. Nem is divat a barnaság, de erősebb érv, hogy nem egészséges. Maga a napfény D-vitaminja természetesen szükséges és kell is a szervezetnek, de csak akkor tegyük, ha jól érezzük magunkat a napon. Mondjuk max. 25 fokig és akkor sem délben. Árnyékban is fog a nap egyébként......
  4. Ha szédülünk, hányingerünk van, fáj a fejünk, gyomrunk, netán hányunk is, akkor valószínűleg napszúrást kaptunk. Azonnal igyunk, menjünk hűvösbe és lehetőleg hűvös helyre. Könyörgöm, ne agyonklímázottba. Ha a tünetek nem szűnnek, feltételnül orvoshoz kell menni, nem érdemes halogatni, mert akkor a napszúrás súlyosabb fajtája lépett fel. 
  5. Ne várjuk meg, míg megszomjazunk, rendszeresen igyunk kisebb mennyiséget. Legalább fél óránként kortyoljunk az italunkba, vigyünk magunkkal a táskában, kocsiban, munkahelyre, stb. Ajánlom a gyengén ízesített teát, bevállalósabbaknak az ízesítés nélküli zöld teát, mert ezek  langyosan is ihatóak, míg a víz langyosan nem is élvezhető, ráadásul enyhe hashajtóként működik. 
  6. Vegyünk példát a mediterrán vidéken élőkről: szigorúan betartják és tiszteletben tartják a sziesztát, azaz a déli időszakban való pihenést. Délután 4-ig ki se nyitnak a boltok, otthon hűsölnek, mert tudják, hogy élettanilag mit okozna a nagy meleg, a tűző nap, az ózonréteg károsodás, az extrém UV-sugárzás, stb. Kerüljük a veszélyes időszakot, és ez fokozottan igaz a betegekre, a gyerekekre, az idősekre. Figyeljünk és vigyázzunk családtagjainkra, ha ők nem teszik.
  7. Óvatosan a klímákkal, mind a lakásban, mind a munkahelyeken, mind az autóban. Ne állítsuk túl alacsony hőfokúra, kerüljük el a hőingadozást, ami fokozottan terheli a szervezetet.
  8. Ne terheljük a szervezetünket fizikai munkával, ne kapjunk takarítási rohamot, ne mossunk ablakot, függönyt, semmit, ami fokozott izzadással járhat. Használjuk ki a "kényszerpihenőt", olvassuk el, amit már régóta nem tudtunk időhiány miatt. Manikűrözzünk, menjünk el a barátnőinkkel fagyizni, készítsünk otthon a partnerünknek hűsítő jeges koktélt. Szóval kössük össze a kellemeset a hasznossal. 
  9. Ne együnk sokat, ne együnk fűszereset, zsírosat, megterhelőt. Minden módon hűsítsük magunkat, pl. hideg ételekkel. Minden nap együnk levest, ez egyébként is alapszabály. Na, itt az idő, most használhatjuk a fantáziánkat! Habart, tejszínes édes és sós leveseket egyaránt szívesen fogad a szervezetünk.
  10. Tévhit, hogy be kell zárni minden ablakot és le kell engedni a redőnyöket, behúzni a függönyöket. Ezt csak a legmelegebb déli órákban tegyük, egyébként igenis hogy mozgassuk a levegőt, legfeljebb a huzatot kerüljük és a virágainkra is figyeljünk, ne kerüljenek a huzat útjába.   
Mint mindenre, erre a mostani nem mindennapos helyzetre is igaz, hogy alkalmazkodni kell a mindenkori körülményekhez, az áramlatokhoz, ne ellenkező irányba igyekezzünk. Fogadjuk el, hogy most ez van, nem tudjuk megszokott életünket élni az időjárás miatt, elmúlik hamarosan és akkor visszazökkenhetünk a régi kerékvásásba, de addig is vegyük kímélőbbre a figurát. Lehet, hogy pont erre van most szükségünk, hogy lassítsunk egy kicsit és fordítsunk több figyelmet magunkra, családtagjainkra, gondoskodjunk és vigyázzuk egészségünket, egészségüket.


Kíváncsi vagyok a véleményedre. Ide írhatod :) Share/Bookmark

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólok: