Itt olvashatsz tovább az új "Lelki Patikában":

2010/03/25

A tudatalatti........


Ez kemény dió! Tudjuk, hogy van, tudjuk, hogy hatalma van és tudjuk, hogy alig tudunk róla valamit. Mármint arról, hogyan uraljuk mi, hogy ne ő uraljon minket!  Sorsunkat is nagyrészt a tudatalattink befolyásolja.

Jung mondta: Amíg a tudatalattidat nem irányítod, addig az irányít téged és azt a sorsodnak tudod be. 

Tudatunk három része:
  • az "éber" tudatos tudat - az észlelési képesség -, 
  • a tudattalan (tudatalatti képzelet és teremtő elme) 
  • és a felettes én, a "tudatfeletti észlelés".

A tudatalattink suttog! A világmegváltó gondolataink mindig a csöndben törnek felszínre!- olvastam valahol és most eszembe jutott így a Murphy idézet előtt:

1. Benned rejlik a kincsesház. Önmagadban keresd a választ szíved vágyaira.
2. Az emberiség történetében a bölcsek felismerték, hogy a nagy titok nem más, mint az a képességük, hogy felébresztik és felszabadítják tudatalattijuk hatalmát. Mindezt te is megteheted.
3. Tudatalattid minden problémádra tudja a választ. Ha elalvás előtt ezt sugalmazod tudatalattidnak: “Reggel hatkor fel akarók ébredni", akkor pontosan hatkor fel is ébreszt téged.
4. Tudatalattid építette testedet, s meg is gyógyíthatja. A tökéletes egészség képzetével ringasd magad álomba mindennap, s tudatalattid, leghűségesebb szolgád, engedelmeskedni fog.
5. A gondolat az ok, a létrejövő körülmények - az okozat.
6. Ha könyvet vagy remek színdarabot írnál, és még jobban szeretnél szólni hallgatóságodhoz, akkor továbbítsd szeretettel, érzéssel elgondolásodat a tudatalattidnak, s az megfelelően reagál majd.
7. Te vagy a hajód kapitánya. A kapitánynak helyes parancsokat kell adnia; hasonlóképpen neked is a megfelelő gondolatokat és képzeteket kell tudatalattid számára továbbítanod, mert a tudatalattid kormányozza összes tapasztalataidat.
8. Sose mondd: “Nem engedhetem meg magamnak", vagy “Képtelen vagyok rá". Tudatalattid szavadon fog, és gondoskodik róla, hogy ne legyen elegendő pénzed vagy képességed, s csakugyan ne tehesd meg, amit akarsz. Jelentsd ki: “Bármit megtehetek a tudatalattim hatalma révén."
9. Az élet törvénye a hit törvénye. A hit: elmédben megfogamzott gondolat. Ne higgy olyasmiben, ami árthat neked, vagy sérthet téged. Higgy tudatalattid gyógyító, ösztönző, erősítő, gazdagító hatalmában. Kinek-kinek hite szerint adatik.
10. Változtass gondolataidon, és sorsodon változtattál!
( Dr. Joseph Murphy: Tudatalattid csodálatos hatalma)

Behatolni tudatalattinkba és mélységes önismeretre szert tenni. Ez a cél és a feladat, ha mi akarunk kormányozni és nem akarunk hajók lenni többé.....

A tudatalatti és az álom kapcsolata:

A tudatalattiban rejtőznek egész személyiségünk, karakterünk finom hajszálgyökerei, ezekről az álmainkból szerezhetünk tudomást. Álmunkban betekinthetünk a tudatalattinkba, sorsunk "kovácsműhelyébe". Megoldást adhat problémák, nehézségek esetén, döntéshelyzetben segíthet egy álom megtalálni a helyes irányt.
Gyógyító álmaink során érintkezhetünk a felsőbb erőkkel, melyek révén gyógyító energiákhoz juthatunk. Az önismereti álom során feltárulnak a sorsunk, személyiségünk rejtett szférái és e tudás révén kulcsot kaphatunk legalapvetőbb problémáink megoldásához.

Az önismereti álom is lehet gyógyító, amennyiben a lelket gyógyítja, de a lélek sohasem választható szét a test gyógyulásától. 

A szorongásos álmokra tekintsünk úgy, mint tudatalattink segítő szándékú megnyilvánulására, elvégre a félelemmel szembesítenek.

Mint tudjuk, a vágy előre, a félelem  hátra visz. A félelem egy külön téma,  jó hosszú ráadásul, erről majd később. De gondoljunk most arra, hogy például félünk a kutyától, mint a fene, de ha a gyerekünk bemerészkedne mondjuk a szomszéd kertjébe, ahol egy dán dog uralkodik, simán bemennénk érte! Szóval a saját félelmünk lenne  a legutolsó, ami az eszünkbe jutna.....gondolom így van ezzel mindenki. 

Hogyan segíthetnek az álmok:

Elalvás előtt tudatosítsuk magunkban, hogy emlékezni szeretnénk álmukra, esetleg megoldást, útmutatást kérünk és tudatosítsuk azt is, hogy emlékezzünk majd erre az álomra, illetve tanácsra. Ébredés után még egy kicsit maradjunk fekve csukott szemmel és idézzük  föl az álmot, vagy csak úgy engedjük "beúszni" a képeket, illetve ha rosszat álmodtunk, nézzünk szembe az esetleges álombéli rosszal. 

És még egy üzenet Tarának, előző - álmokkal kapcsolatos - beszélgetéseinkre utalnék, egészen pontosan az elhunyt szeretteinkkel való álmainkra.  Nekem ezzel kapcsolatban az a véleményem, ami Popper Péternek is, hogy mi emberek a születés és halál közötti időt kaptuk. Ami ezen kívül van, az nem a mi kompetenciánk. Semmiféle módon, de meditációval, se reinkarnációs hipnózissal, se más ezoterikus módszerrel nem kell bekukucskálni a nemlét szféráiba, nem kell olyan jól értesültnek lenni a túlvilág dolgaiban.

Persze ezzel együtt teljesen jó érzéssel tölthet el egy kellemes, megnyugtató álom valamely elhunyt szeretett személlyel, de ennyinél maradjunk is meg. Ne bolygassuk a múltat, mondaná nagyanyám, ami bármely idősíkra igaz és megszívlelendő jótanács!    

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Ide írhatod :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólok: