Itt olvashatsz tovább az új "Lelki Patikában":

2010/06/12

Nem beteg vagy, hanem szomjas! - 3. rész

cikk folyatása:
Tippek

• Kezdd jól a reggeled: Reggel, mikor a legjobban tele vagy méreganyaggal és legjobban ki vagy száradva legyen az első dolgod, hogy egy nagy pohár vízért nyúlsz – még a kávé előtt. Ez a reggeli víz fogja igazán beindítani véráramot.
• Igyál egy pohár vizet miután felkeltél és mielőtt lefekszel.
• Iktass be rendszeres vízivási szüneteket
• Ne számolj arra, hogy szódával pótolod a vízveszteséget.
• Igyál egy pohár vizet étkezés előtt és után. Ideálisan fél órával az étkezés előtt és fél órával az étkezés után. Ihatsz vizet étkezés közben is, és bármikor, mikor úgy érzed.  

Nagyon fontos, hogy legyen egyensúly a nátrium szint és a vízfogyasztás között. Tégy ¼ teáskanál sót  minden 4.-5. pohár vízbe. Használj tengeri sót. Minden étkezés előtt és után innod kellene vizet, így segíted az emésztési folyamatot. A gyomornak vízre van szüksége, hogy szétválassza az ételt és a vízhiány nagyban nehezíti a tápanyagok lebontását és energiává alakítását. A májnak szintén vízre van szüksége, hogy az elraktározott zsírt felhasználható energiává alakítsa. A máj határozza meg, hogy merre menjenek a tápanyagok. Ha ki vagy száradva, akkor a veséid háttérbe szorítják a májat, és lecsökkentik a máj működését, vagyis az elraktározott zsírt nem tudja elhasználni. Csökken a vérmennyiség és a lecsökkent vérmennyiség nem képes a méreganyagokat eltávolítani és sejteket megfelelő tápanyagokkal ellátni.
Mindig legyen kézközelben vized. Igyál palackozott vizet, vagy csapvizet, vidd mindenhova magaddal, a kondiba, a kocsidba, a munkahelyedre. Az első héten tedd szokássá a vízivást, majd fokozatosan növeld a mennyiségét a szükséges mértékig. Lényeg az, hogy ne várj addig, amíg szomjas leszel.
Folyamatosan igyál mozgás közben. Ne felejtkezz meg a sóbevitel egyensúlyáról sem. Edzés alatt óránként igyál legalább 1 litert. Igyál többet, ha meleg van. Labdajátékoknál forróságban több, mint 2 litert is veszíthetsz óránként. A víz és sóegyensúly a legbiztosabb módja annak, hogy egészséges maradj. Edzés alatt minden 20 percben pótold a folyadékot.

Érdekességek


(folytatás holnap)

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Ide írhatod :)
Share/Bookmark

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólok: